Történet

Az akrobatikus rock and roll története

 

Az akrobatikus rock and roll (illetve rock’n’roll, ahogyan követői írásban használják a nevét) története magának a táncfajtának a históriájához köthető.

A rock and roll első virágkora, 1954 és 1958 közötti években volt. A tánc három nagy zenei irányzatból fejlődött ki: a jazzből, a country&western stílusból és a rhythm&blues-ból.

A zeneiparban már az 1950-es években rájöttek arra, hogy a rock and rollban mekkora üzlet rejlik, s a népszerűsítés érdekében filmek is készültek az új „őrületről”. A többi tánchoz hasonlítva forradalmi volt a rock and roll akrobatikája.  A tánc társaságképes lett, s ebben az időben szinte valamennyi tánciskola, indított rock and roll kurzust. A szabadidős szórakozás mellett a tánc az idők során teljesítménysporttá is fejlődött.

Az első rock’n’roll versenyeket az 1970-es években rendezték. Az akrobatika és a temperamentum mellett sportos jelleget is tükrözött a mozgás.  Európában Németország járt az élen e tekintetben, szövetségük a világ egyik legnagyobb rock and roll szervezetévé vált. A világ csúcsszövetsége, a World Rock’n’Roll Confederationben (WRRC) – amely több, mint harminc nemzetet tömörít magába, többek között Magyarországot is.

A 70-es évekig az akrobatikus figurákat ún. lapos lépéssorokkal táncolták. Rene Sagarra fejlesztette ki az első ún. ugrólépést. Ez már jóval sportosabb és nehezebben kivitelezhető volt a figurák és a tánc közben, mint az előzőek. Ma már a versenyeken ez a 9-es alaplépés a kötelező, mely azt jelenti,  hogy végrehajtása közben a táncos 9-szer érinti a talajt.

 

Az akrobatikus rock and roll egyszerre igényel nagyon komoly állóképességet, dinamikát, lazaságot és erőt. Napjaink egyik legnépszerűbb táncstílusa, melyet 4/4-es, versenykategóriától függően 46-52 ütem/perces rock and roll zenére táncolnak.  Az alaplépés (kick ball change, kick, kick) egyszerűnek tűnik, de pontos kivitelezése sok-sok gyakorlást igényel. A junior és felnőtt versenykategóriákban végrehajtott látványos akrobatikákon kívül ennek a táncstílusnak a legfőbb jellegzetessége, a szökdelésekből és rúgásokból álló tánclépések.  A táncosok tudásának fejlődésével a táncfigurák egyre nehezebbek, bonyolultabbak  lesznek. Az edzések, a gyakorlás során igazi tánccá érnek össze a mozdulatok.

Nemzetközi szinten 1985 óta versenyeznek együtt a sportolók amatőr és profi szinten több osztályban. Children, Yuoth korban az akrobatikus elemek még nem megengedettek. Junior és felnőtt kategóriában("C", "B", "A")  szabályozzák az akrobatikus elemek fajtáját, nehézségi fokát ( pl. el lehet-e engedni a lányt akrobatika közben, mely tengelye körül fordulhat a lány a levegőben) illetve azok koreográfiában való számát.

Az "A" osztályos Masters versenyzők a sportág leglátványosabb elemeit mutatják be - ők képviselik sportágunkat a 4 évente megrendezésre kerülő nem olimpiai sportágak Világjátékán.

1990 óta a Világ- és Európa Bajnokságokon kívül Világkupa sorozatot is rendeznek, amelyek alapján állítják össze az aktuális világranglistát.

 

Magyarországon, az akrobatikus rock'n'roll-t, 1981-ben László Attila és Szatucsek Klára mutatták be először, majd Szombathelyen, elkezdődött az oktatása is.

1986-ban, Szalma István irányításával, Budapest is bekapcsolódik a tánctanításba, majd 1988-ban, László Attilával közösen megalakítják a Magyar Rock and Roll Egyesületet.

1992-ben elkészül az első magyar nyelvű versenyszabályzat, így 1994-ben a Torna Szövetség együttműködésének köszönhetően az Ifjúsági és Sportminisztérium elismeri sportágként az akrobatikus rock and roll-t, ami azóta egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

2001-től a Magyar Táncsport Szövetség Akrobatikus Rock and Roll Szakágaként működik. Jelenleg 39 egyesület tagja.

 

A lányformációs kategóriát a magyarok hozták életre és vívták ki, hogy a Világszövetség versenyein is helyet kapjon.

Hazánkban, az első formációs versenyeket már 1998-ben megrendezték - hatására a rockysok létszáma tízszeresére nőtt.  A környező országokban is felfigyelnek az új irányzatra, a kipróbálást követően, támogatták Magyarország kérelmét,  így 2003-ban a WRRC jóváhagyta, hogy nemzetközi versenyeken mérhessék össze tánctudásukat a világ legjobb girls és ladys nagyformációi.

Az akrobatikus rock and roll sportág több versenykategóriából áll, amit két nagy ágra lehet osztani: páros és formáció kategóriák.  

 

Páros kategóriák:

 

- Children = (WRRC versenykategória)

- Serdülő = Juveniles (WRRC versenykategória)

- Junior = Juniors (WRRC versenykategória)

- felnőtt C = Couple Dance Show (WRRC versenykategória)

- felnőtt B = B Class (WRRC versenykategória)

- felnőtt A = Main Class (WRRC versenykategória)

 

Formációs kategóriák:

 

Lányformációs kategóriák:

 

Children kisformáció

Children nagyformáció

Juveniles kisformáció

Juveniles nagyformáció

Junior Kisformáció

Junior Nagyformáció = Girls Formations (WRRC versenykategória)

Felnőtt formációs kategóriák:

Ladies Dance kisformáció

Ladies Dance Plus kisformáció

Ladies Contact Style kisformáció

Felnőtt Contact Style nagyformáció

Felnőtt nemzetközi nagyformáció = Ladies Formations (WRRC versenykategória)

Páros formációs kategóriák:

 Junior  páros formáció = Formations Juniors (WRRC versenykategória)

Felnőtt páros formáció = Formations Main Class (WRRC versenykategória)

 

A kategória mellett zárójelben látható, hogy melyek WRRC versenykategóriák, amelyekben Világkupa fordulókat, Európa- és Világbajnokságokat is rendeznek.

 

Szerkesztette: Tramontininé Bojtor Zsuzsanna, 2013